Cider is een licht alcoholische drank (rond de 6%) waarvan het sap van appels het hoofdbestanddeel vormt. Door appelsap op bewuste en doordachte wijze te laten vergisten, ontstaat er cider. Hierbij worden de suikers omgezet in alcohol. Na het vergistingsproces moet de cider nog maanden narijpen om goed op smaak te komen.

Er zijn verschillende soorten cider te vinden. Door het gebruik van verschillende combinaties van appelrassen en eventuele toevoegingen tijdens het vergistingsproces kunnen verscheidene smaken ontstaan. Het karakter van ciders wordt veelal gecategoriseerd op een schaal van dry naar sweet ciders. Hierbij is de dry cider een droge, wat sterkere cider, en de (medium) sweet cider wat fruitiger en lichter. Ook bestaan er verschillen in helderheid; van troebele tot helemaal heldere ciders. Ciderologist Gabe Cook geeft je in zijn Ultimate Guide to Cider-video een spoedcursus in de wereld van de cider.

De van oorsprong Engelse drank wint ook in Nederland terrein. Waar grote merken een relatief zoete cider op basis van concentraten op de markt brengen, produceren wij een oorspronkelijke maar toch toegankelijke cider. Doggerland Craft Cider is een volledig natuurlijk product, gemaakt van sap van tot wel 25 verschillende lokale appelrassen.